Det löser sig alltid till slut

Imorgon åker jag till min släkt för att fira jul och nyår, precis som jag gör varje år. När jag gick i grundskolan och på gymnasiet var julloven väldigt trevliga tillställningar, oftast hade jag bara med mig någon skönlitterär bok som skulle läsas och eventuellt recenseras. De två senaste jularna har dock inte varit lika lediga. Förförra julen var min första jul på juristlinjen, och jag hade inte riktigt vant mig vid studiesättet. Följaktligen satt jag med näsan djupt begravd i arbetsrättsböckerna så fort tillfälle gavs. Och förra året, då hade C2:an fullständigt sugit musten ur mig, så jag hade hade hela immaterialrättsboken att läsa över jul. När alla andra satt och tittade på TV läste jag immaterialrätt.

I år hade jag ett mål: jag skulle läsa all litteratur i både företagsekonomi och associationsrätt en gång och då samtidigt göra anteckningar till böckerna innan det var dags att packa ihop och åka till släkten. Länge var prognosen att jag inte skulle lyckas med detta, igår hade jag två böcker kvar att läsa (i och för sig var de bara ca. 150 sidor tillsammans, men 150 sidor var ganska mycket med tanke på att jag jobbade och red igår och hade case-seminarium idag). Men, tro det eller ej, nu är jag faktiskt klar!

Alla fyra böcker är lästa och antecknade till, så nu kan jag med gott samvete lämna tre av dem hemma (aktiebolagsrättsboken får tyvärr följa med) och bara ta med mig anteckningarna istället. Och bäst av allt, jag slipper sitta och stressläsa över jul. Istället kan jag läsa igenom anteckningarna och kanske kanske börja lite smått med gamla tentor. Men, den här julen tänker jag faktiskt vara ledig också, utan att ha dåligt samvete. Det tycker jag att jag är värd.


Etiken i juridiken

Efter ett antal timmars intensivt läsande och skrivande har jag äntligen lyckats ta mig igenom hela Aktiebolagsrätten. Hur positivt jag än försökte tänka så tyckte jag inte att det var en särskilt intressant bok. Aktiebolagsrätt är nog helt enkelt inte min grej (så trots alla hintar som Sandström ger om vad man kan välja att jobba med för att tjäna mycket pengar så tror jag att jag hoppar över det - jag tjänar hellre mindre pengar och jobbar med något som jag tycker är roligt och intressant istället). Det fanns dock ett kapitel i boken som var lite bättre än de andra. Ja, om jag ska vara helt ärlig så var det faktist de enda sidorna i boken som jag gillade att läsa. Det var kapitlet om affärsetik.

Kapitlet om affärsetik var det något av det mest intressanta som jag har läst i vår kurslitteratur, men eftersom jag vet att jag inte kommer att examineras på affärsetiska frågor så läste jag det inte lika noggrant och ingående som resterande delar av boken. Etik och moral är nämligen inte något som vi ägnar särskilt stor uppmärksamhet på juristlinjen. På JIK:en ingick Madeleine Leijonhufvuds bok "Etiken i juridiken" i kurslitteraturen, men det var nog många som hoppade över den (min ena lärare på JIK:en sa t.o.m. att den var ganska onödig att läsa, det kom aldrig några frågor på den). Jag läste den, men bara en gång (annars läser jag alla böcker minst två gånger). Det var på termin ett. Från dess har det varit tomt på etik fram tills nu, och då är det bara ett kort kapitel i en tjock bok.

Jag tycker att etik- och moralfrågor är jätteintressanta och kan sitta och fundera och diskutera sådant i timmar. Dessutom tycker jag att det är viktiga frågor som borde diskuteras mer på juristlinjen. Jag anser att jurister och advokater har ett stort etiskt ansvar, och att det är viktigt att föra sådana frågor i ljuset redan på ett tidigt stadium.

Jag tror att samhället kommer att börja ägna allt större uppmärksamhet åt etiska frågor, så etikfrågor måste göras till något som jur. studs. inte bara läser lite översiktligt för att det ingår i kurslitteraturen. Etikfrågor måste få mera plats på juristlinjen för att säkra den etiska kvalitén hos Sveriges framtida juristkår och den rådgivning som denna juristkår kommer att lämna.

Varför blir det alltid såhär?

För mycket att göra och alldeles för lite tid att göra det på. Hur bra jag än tycker att jag planerar inför varje jul så kör det ändå alltid ihop sig i slutet. Till nästa jul tror jag att jag behöver en ny strategi.

Jurister om ekonomi

Just nu har jag det stora nöjet att läsa företagsekonomi och associationsrätt samtidigt. Detta innebär att jag just nu har undervisning både med jurister och ekonomer, och det är faktiskt ganska spännande. Särskilt spännande blir det när juristerna uttalar sig om ekonomi och ekonomerna om juridik.

Idag hade jag första gruppundervisningen på associationsrätten. Eftersom resterande lektioner på ASS:en består av s.k. case där ett bolag och dess styrelse står i centrum så gick vi idag igenom det materialet som handlade om bolaget. I materialet fanns en balansräkning och en resultaträkning. Sådana har vi gått igenom ganska mycket på undervisningen i FEK:en, men nu skulle självklart juristen (eller förlåt, advokaten) göra ett försök att tillföra oss lite kunskap i företagsekonomi.

Han började med att säga att företagekonomi varken är så svårt eller så viktigt. Det enda vi behövde ha koll på var ingående och utgående balans samt bolagets tillgångar, skulder och eget kapital. Eller, egentligen räcker det ju med att veta tillgångarna och skulderna, då är det ju lätt att räkna ut det egna kapitalet. Att det sedan är en hel vetenskap att komma fram till vilka poster man ska ta upp i balansräkningen under tillgångar och skulder, det är en helt annan sak. Och det är en vetenskap som inte är så grymt viktig, medan ekonomerna tvistar om det kan man med fördel ta fikapaus och komma tillbaka lagom tills ekonomerna har kommit fram till rätt svar.

Min lilla bubbla

Tentamensresultaten kommer att anslås i FastReg senast kl. 14 den 13 december förkunnade förstasidan till tentan i processrätt. Den 26e november kändes det som om det var väldigt långt kvar till den 13e december, och det var inget negativt. Jag tycker nämligen att bubblan mellan tentan och tentaresultatet är ganska skön (i alla fall om man kan låta bli att älta tentan, vilket jag lyckats ganska bra med den här gången). Därför kom luciadagen lite för fort för mig, jag hade gärna väntat en vecka till på resultaten. Jag är inte riktigt redo att se vad jag fick för betyg än, utan skulle gärna vilja stanna kvar i min lilla bubbla, där jag varken behöver tänka på tentaresultat eller tentaplugg, en liten stund till.


Dagens karriärtips

Alla som börjar på juristlinjen har inte en lika klar bild som jag av vad de vill jobba med. Men, misströsta inte! Har man bara ett hum om ungefär vad man vill så kan man ibland få lite tips från kurslitteraturen.

Säg t.ex. att man skulle kunna tänka sig att jobba med nästan vad som helst, bara man tjänar ordentligt med pengar. Då ska man, enligt Sandströms Svensk aktiebolagsrätt, fundera på att ge sig in i affärsjuridikens spännande värld och särskilt inrikta sig på villkor för mellankommande händelser vid teckningsoptioner och konvertibler i aktiebolag. Sandström skriver nämligen att "[l]äsaren inser att villkorsbestämmelserna riskerar att bli mycket komplicerade (och att de kräver många lukrativa juristtimmar)." Tänk vilken guldgruva det kan finnas där för någon som vill tjäna mycket pengar och tror sig kunna stå ut med 40 timmars aktiebolagsrätt i veckan.

Så, det var dagens karriärtips från mig och prof. Torsten Sandström.

Varför är ett dygn inte 34 timmar?

Snart är det jul. Julen är den tid på året då man ska ta det lugnt, umgås med familjen och äta så mycket skinka och julgodis att magen blir fyrkantig. (Att mellandagarna räknas som studiedagar och man egentligen borde plugga lika mycket de dagarna som alla andra dagar är dock en helt annan historia.) Men tiden fram till jul är alltid superhektisk, i alla fall för mig. Jag vet inte hur jag lyckas, men varje år bokar jag in så mycket olika aktiviteter att jag knappt har tid att göra det som jag planerat att göra, och än mindre att plugga. Samtidigt så skulle jag behöva plugga jättemycket före jul för att slippa plugga över jul. Snacka om att förstöra för sig själv...

Otur

Många gånger blir livet lite lättare om man har lite tur. Att ha tur med vädret är ju trevligt när man ska vara utomhus (det är inte riktigt samma sak att åka och bada när det ösregnar som när solen skiner) och ibland kan tur med tentafrågorna göra att man får ett AB istället för ett Ba. En annan sak som det är trevligt att ha tur med är schemat, särskilt såhär i juletider. Visst, i viss utsträckning väljer vi vårt schema själva eftersom vi får välja grupper, men om alla grupper har seminarier samma dagar spelar det ju inte så himla stor roll, oavsett hur man väljer så blir det inte bättre för det.

Vad jag har förstått så har de som läser straffrätten nu det ganska skönt och kommer att få ett förhållandevis långt uppehåll över jul. Lyckans dem, för om man läser företagsekonomi och associationsrätt är det andra bullar. Sista seminariet före jul är den 22a december, och det första efter nyår är den 3e januari. Jippie, säger jag som ska åka utomlands och hade sett fram emot att få vara tillbringa lite mera tid med släkten efter att bara ha haft en veckas ledigt i somras. Nu blir det bara en och en halv vecka i vinterlandet. Men, man kan ju inte alltid ha tur (och om jag ska vara helt ärlig sparar jag hellre min tur till en tenta istället).

Förändrad verklighetsuppfattning

Idag fick jag veta en sak som vände uppochner på min värld. Det finns tentor på juristlinjet som man inte får ta med sig lagboken till! Kan ni tänka er en tenta på juristlinjen utan lagbok? I och för sig har jag svårt att tänka mig att man verkligen behöver lagboken på en tenta i företagsekonomi (det finns nog ingen lagstiftning om debit och kredit), men ändå! Den 10:e januari kommer det kännas väldigt naket att gå och skriva tenta utan lagbok.

Självinlärning

Det här med företagsekonomi kan nog bli ganska spännande. Det är för många ett helt nytt ämne (just nu ångrar jag verkligen att jag inte valde företagsekonomi som individuellt val i gymnasiet) med ett helt nytt tänk. Debet och kredit handlar inte så mycket om att titta i förarbeten, praxis och doktrin utan mer om att skriva siffror på rätt sida av ett lodrät streck. Det kanske inte verkar så svårt, men när kurslitteraturen knappt förklarar hur man ska göra så kan det bli lite knepigt att försöka lista ut det själv. Som tur är har jag en väldigt bra metod för att just lista ut saker själv.

Steg ett är att googla. Handlar det om redovisning av ingående moms så googlar jag helt enkelt på redovisning av ingående moms. Ofta ger detta ganska bra resultat, Google är verkligen sann vän som ställer upp både i vått och torrt. Om Google, mot all förmodan, skulle svika en så är steg två Facebook. På Facebook brukar det alltid finnas någon som kan vad man än behöver hjälp med. Men om man skulle ha otur så finns det alltid en sista utväg. Pappa. Pappa kan allt om allt. (Särskilt mycket kan han om redovisning, vilket nog beror på att han driver ett företag. Men ändå, pappa kan allt.)

Nu tänker ni: Varför frågar flickebarnet inte sin pappa direkt om han är så fantastiskt duktig? Jo, är man 21 år gammal kan man ju inte springa till pappa så fort man stöter på lite problem. Man måste ju faktistk försöka själv först.

RSS 2.0