Speak up!

Sveriges just nu bästa travtränare, Åke Svanstedt, är som bekant åtalad för djurplågeri. Åklagarsidan, med tillhörande vittnen, påstår att hästarna har fått elchocker under träningen för att de ska springa fortare av obehaget. Detta ska ha kombinerats med någon slags ljudsignal som hästen börjat koppla ihop med elstöten, och genom att framkalla det ljudet under tävling har Svanstedt fått hästarna att springa fort även på tävlingsbanan. Själv påstår Svanstedt att något sådant inte förekommit på hans gård, men att han tränat ett par hästar på ett annorlunda sätt.

Det här är inte första gången som Åke Svanstedt är indragen i en rättsprocess som har med travhästar att göra. Tidigare på denna kurs diskuterade vi rättsfallet NJA 1983 s. 617, som handlar om en stackars travhäst som dör under en träning. Denna häst kördes av Åke Svanstedt, som då arbetade hos Stig H Johansson. Anledningen till att hästen dog var att den hölls igen så hårt att den fick syrebrist, blev medvetslös och gick omkull. I målet framhölls att det faktiskt inte alls var så ovanligt att hästar störtar under träning och tävling p.g.a. de hålls igen för hårt och HD kom till den slutsatsen att det inte var oaktsamt att hålla in hästen så hårt att den fick syrebrist och dog (se sid. 625 f). (Det kanske ska framhållas att denna tvist inte alls handlade om djurplågeri, utan att Johanssons bolag ville ha betalt för de kostnader som det haft för hästen vilket ägaren inte ville gå med på eftersom han ansåg att bolaget var tvugna att ge honom skadestånd för hästens värde.)

Jag känner inte Åke Svanstedt, och jag har aldrig pratat med honom eller träffat honom, så jag kan inte uttala mig om hur han är som person eller hur han beter sig mot de hästar som han har i träning. Eftersom han lyckats hålla sig kvar i travsporten så länge så måste han ju göra något rätt, men jag tycker att det känns lite olustigt när han säger att han tränat ett par hästar på ett annorlunda sätt. Det kanske inte är samma metod som ledde till att en häst dog på 80-talet (tydligen var ju det en ganska vanlig träningsmetod), men jag tycker ändå att det känns lite skumt och skulle gärna vilja veta vad de metoderna går ut på. Travet börjar redan få dåligt rykte, så det kanske är dags att tränarna börjar berätta vad sjutton de håller på med.


Idioter som pratar om idioter

Ryanairs VD tycker, enligt DN, att Allmänna Reklamationsnämnden är idioter. Han säger inte att han starkt ogillar deras beslut eller att han inte är överens med ARN, utan att ARN är "idioter som vilseleder resenärerna". Personligen har jag ingen åsikt i denna fråga eftersom jag inte alls är insatt, men jag tycker att det var ett himla roligt sätt för en VD att formulera sig på. Även om ARN inte alltid är klockren i sin rättstillämpning så är det väl ändå lite starkt att kalla ARN för idioter. Man tycker ju att en VD ska vara lite smidigare i sitt sätt att uttrycka sig på. Fast, VD:n säger ju också att även negativ publicitet är bra publicitet, så för honom spelar det väl ingen roll om han uttrycker sig som en idiot eller inte. Som sagt, it takes one to know one.


C2:an - Hur man jävlas lite med studenterna

Ända från början på juristlinjen får man höra att C2:an är tuff. C2:an är väggen. C2:an är näsintill omöjlig att klara av utan att drabbas av ett nervöst sammanbrott. Eftersom man får höra så mycket om hur hemsk C2:an är så är det lätt att nästan bli lite besviken när kursen väl börjar, i början är kursen verkligen inte så hemsk som alla påstår. Herregud, tänkte jag i början, vad klagade alla på? De första åtta veckorna var varken bättre eller sämre på någon av de andra kurser som jag läst. Vecka nio, tio och elva var lite tuffa, då började jag känna mig lite sliten. Vecka tolv och tretton var inte heller så roliga, men då skymtades ljuset i tunneln. Snart tenta, snart är det slut. Idag är vi inne på vecka fjorton, och det är beckmörkt i tunneln. Inte den minsta lilla ljusglimt syns någonstans, allt är bara svart, svart, svart. Nattsvart.

Det är först nu som vidden av allt vi måste kunna har gått upp för mig. Visst, jag har läst alla böcker två gånger och vet att det är en sjutusans massa sidor som är sprängfyllda med NJA-nummer och principer, men det är ändå först nu som jag har förstått att jag faktiskt måste kunna nästan allt det där utantill. Eftersom vi inte får ta med oss rättsfallen på tentan, utan bara ett sketet litet rättsfallsregister, så måste man verkligen kunna rättsfallen. Ja, det visste jag också från början, men då tänkte jag bara att det löser sig. Men nu tvivlar jag på om det verkligen kommer att göra det.

Hur sjutton har de lärda på Juridicum tänkt då de beslutat att studenterna ska läsa rättsfall och använda dem vid besvarandet av tentafrågor, men samtidigt bestämt att rättsfallen inte ska få följa med på tentan? Istället för att läsa igenom alla rättsfall hyfsat noga måste vi nu lära oss utantill vad vi kan dra för slutsats av minst 80 olika rättsfall (det är bara 80 som finns med i rättsfallsregistret). Räcker det inte med att nästan hela den speciella avtalsrätten inte är lagfäst och att vi måste försöka komma på något system för när vi kan göra analogier eller inte? Nej, tydligen inte. Varför försöka hjälpa studenterna att klara av utbildningen på de nio terminer som den ska ta, när man istället kan göra deras liv till ett living hell i några veckor? Eftersom godkänd tenta på C2:an är förkunskapskrav för att man ska få tenta C4:an (första kursen nästa termin som borde ha tenta runt mitten av mars) så är det dessutom väldigt strategiskt att välja att jävlas med studenterna på C2:an om man inte vill att så många ska klara av juristlinjen på 4,5 år.

Personligen har jag en bit kvar till ett nervöst sammanbrott, men det är ingen garanti för att ett sådant inte kommer att inträffa innan denna kurs är över.


Schema

Dagen som jag bävar inför närmar sig med stormsteg. Tentan är nästa fredag, vilket gör att det är elva dagar kvar att plugga på. Det finns många olika sätt att lägga upp tentaplugget på, säkert lika många som det finns studenter på juristlinjen. Personligen gör jag ett schema som jag (försöker) att hålla mig till. Starting tomorrow innebär det att jag går igenom ett rättsområde i taget. Först ut är allmän avtalsrätt, innan jag går vidare med mellanmansrätt, köprätt, speciella avtalstyper, fordringsrätt, sak- och krediträtt och skadeståndsrätt. Detta har fungerat tidigare, så jag hoppas verkligen att det fungerar den här gången också...


Tentaplugg

Mitt liv är inte så spännande just nu. Anledningen till detta är att jag har börjat tentaplugga och därför är totalt nergrävd i allmän och speciell avtalsrätt, fordringsrätt, sakrätt och skadeståndsrätt. Det är en hel del att hålla reda på, allt som vi har lärt oss sedan sista veckan i augusti kan komma på tentan.

En utav de stora anledningarna till att jag valde att läsa till jurist på Stockholms universitet var att man har flera tentor per termin, vilket gör att det visserligen är fler tentor men mindre som man behöver lära sig till varje tenta. Som tur är så är detta den längsta kursen på utbildningen, så någon tenta som är lika stor som den här kommer jag aldrig behöva skriva igen för att bli jurist. Tack gode gud för det.

Vissa saker fastnar

Den första kursen förra terminen var statsrätt. En seminarieledare som jag hade på statsrätten sa att deras uppgift först och främst var att lära oss den juridiska metoden, eftersom vi ändå skulle glömma över 90 % av det vi har läst under våra nio terminer på juristlinjen.

Den 8:e maj i år, alltså för mer än ett halvår sedan, skrev jag tentan i europarätt. Idag gjorde jag DN:s EU-quiz, som dock inte bara innehöll sådana frågor som vi fick lära oss svaren på under europarätten utan även frågor av mer allmänbildande karaktär. Men eftersom jag fick alla rätt kan jag fortfarande inte ha glömt mer än 90 % av det jag lärde mig under kursen. Det återstår dock att se om jag kommer ihåg lika mycket om lite drygt tre år när jag (förhoppningsvis) får min examen. 


T minus 17 days

Idag är det 17 dagar kvar till tentan. 17 dagar kvar att plugga på, så idag räknas inte. Den här veckan är en väldigt lugn vecka undervisningsmässigt. Jag har två seminarier á tre timmar och inga föreläsningar. Nästa vecka är lika lugn den, ett seminarium på tre timmar och så frågestunden inför tentan som enligt schemat ska vara i två timmar, men frågestunderna brukar sällan ta mer än en timme. På ett sätt är det riktigt skönt att kunna sitta hemma och plugga så mycket (det svinkalla biblioteket ger jag inte så mycket för just nu), men på ett sätt så hade jag heller sett att undervisningen var mera jämt utspridd över hela kursen. Vissa veckor har vi haft tre föreläsningar och fem seminarier, medan vi vissa andra veckor haft två föreläsningar och ett seminarium.

Jag förstår att det blir mindre undervisning såhär i slutet av en kurs, men om schemat hade varit lite jämnare lagt så hade det faktiskt blivit lättare att planera sina studier så att man göra ungefär lika mycket varje vecka. Nu har det gärna blivit lite "hackigt" istället, vissa veckor har jag hunnit med hur mycket som helst och vissa veckor har jag bara hunnit förbereda mig till seminarierna. Den här veckan hoppas jag dock på att lära mig sjukt mycket, så att jag kanske slipper plugga så mycket de två sista veckorna inför tentan.

Dagens i-landsproblem

Efter att ha tillbringat en hel lördag (ja, jag vet, nördigare än såhär blir det knappt men det är ju bara nitton dagar kvar till tentan och det har faktiskt regnat hela dagen) med lagboken i knät, gamla tentor på skrivbordet och en penna i högsta hugg så är mitt lår bortdomnat och höger handled vägrar att röra sig ens en millimeter till. Nitton dagar till i samma anda och jag kommer att ha världens mest vältränade handled och ingen känsel i låret.

Rättssäkerhet - vad är det?

Justitiekanslern Göran Lambertz gör idag sin sista dag på jobbet innan han blir justitieråd i Högsta Domstolen. På DN debatt har han idag en debattartikel om den svenska rättssäkerheten. Han anser att en ny lag bör införas för att stärka rättssäkerheten, bl.a. genom att tvinga domarna att gå igenom de invändningar som en misstänkt som nekar till att han är skyldig har. Han menar också att alla domare i de svenska domstolarna inte har tillräckliga kunskaper om hur man prövar åtal på ett rättssäkert sätt.

Om domarna inte vet hur man prövar ett åtal på ett rättssäkert sätt så måste det brista i domarnas utbildning. Den grundläggande utbildningen får domarna (om vi bortser från de politiskt tillsatta nämndemännen), precis som andra jurister, på universitetet då de går juristprogrammet. Det är på juristprogrammet som vi studenter ska få lära oss vad rättssäkerhet är. Eftersom alla yrkesverksamma jurister på något sätt kommer att behöva kunna pröva juridiska frågor på ett rättssäkert sätt så är det grundläggande att veta vad rättssäkerhet är och hur det uppnås.

Under mina hittills tre terminer på juristprogrammet har jag knappt hört tre ord nämnas om rättssäkerhet på föreläsningar eller seminarier. Jag tror att det står lite om rättssäkerhet i Agells Civilrätt som vi läste på introduktionskursen, och jag tror att tio minuter på det första seminariet på introduktionskursen ägnades åt rättssäkerhet. Annars har det varit förstummande tyst om vad rättssäkerhet egentligen är. Skulle jag få frågan om vad rättssäkerhet innebär så är jag inte helt säker på att jag skulle kunna svara på det. Är det bara jag som tycker att det är lite oroväckande?

Uppdatering: Jakob Heidbrink skriver också om detta på Juridikbloggen.


Strunta i att gå på rättegången - låt ditt barn betala 1,9 miljoner istället

Idag hade jag mitt första seminarium i skadeståndsrätt, efter 12 timmars föreläsning i ämnet (med en för övrigt helt underbar man som föreläsare). Det som behandlades idag var olika sorters skador och orsakssambandet. Barns skadeståndsansvar har vi inte kommit till ännu, men de behandlades på en utav föreläsningarna. Barn har i svensk rätt ett ansvar som påminner om de vuxnas ansvar, samma culpabedömning görs oavsett om det är ett barn eller en vuxen som begått handlingen som lett till skada. Tanken är här att det ska finnas en ansvarsförsäkring som går in och täcker barnets eventuella skadeståndsansvar, så egentligen är det ett försäkringsbolag som får betala ut skadeståndet och inte barnet personligen. Finns det inte någon sådan ansvarsförsäkring kan skadestånde sättas ned enligt skadeståndslagen 2 kap. 4 §. Vad man då tar hänsyn till är handlingens beskaffenhet, barnets ålder och utveckling, ekonomiska förhållanden och andra omständigheter.

Jag läser idag i Aftonbladet och DN att en 11-årig pojke dömts att betala 1,9 miljoner kronor i skadestånd sedan han tänt eld på papper hemma hos någon annan och på så sätt startat en brand som orsakat rök- och vattenskador. Det framgår inte om det finns någon ansvarsförsäkring. Målet avgjordes genom tredskodom, vilket innebär att det som försäkringsbolaget som stämde pojken (käranden) yrkat fastställdes, eftersom pojken inte infann sig vid rättegången. Eftersom det i detta fall är fråga om en omyndig person så kan han inte företräda sig själv i en domstol, utan det gör hans vårdnadshavare, troligtvis tillsammans med ett ombud. Hur sjutton tänker man som förälder om man inte infinner sig vid den rättegång där domstolen ska ta ställning till ens barns eventuella skadeståndsansvar?

Tyvärr är det inget brott att som vårdnadshavare inte infinna sig vid en rättegång där man ska företräda sitt barn. Hade det varit det skulle pojken eventuellt kunna rikta ett skadeståndsanspråk mot sina vårdnadshavare p.g.a. att de tillfogat honom en rent förmögenhetsskada (se skadeståndslagen 1 kap. 2 § och 2 kap. 2 §). HD har dock i bl.a. NJA 2005 s. 608 sagt att skadeståndslagen 2 kap. 2 §, om att ren förmögenhetsskada ersätts om den vållats genom brott, inte får tolkas motsatsvis och enligt förarbetena till nämnda lag ska rättspraxis kunna göra en utvidning av ansvaret för ren förmögenhetsskada. Detta kanske vore ett fall för någon driftig och lite kreativ advokat som är himmelens duktig på skadeståndsrätt?

Uppdatering: Mårten Schultz skriver också om detta och knyter an till regeringens förslag om att föräldrar ska få betala då deras barn ådrar sig skadeståndsansvar.


Varning för frostskador

Satt i biblioteket och försökte komma igenom de sista sidorna i Fordran & Skuld idag. Nu när studenterna på C2:an snart börjar tentaplugga måste jag bara säga en sak: universitetet måste försöka få lite värme till biblioteket, annars är det hög tid att börja ta med sig ullsockor och en stor tjock tröja om man ska spendera mer än en halvtimma där. För idag var det riktigt, riktigt kallt!

När jag gick i grundskolan (där det förövrig också var himla kallt på vintern) sa min mentor alltid att man lär sig bättre när det är kallt. Jag tvivlar dock på det...


C2:an - Att ta sig upp för en vägg

Tisdagen den 25 augusti kl. 13 började introduktionsföreläsningen till den kurs som jag läser just nu. Fredagen den 4 december kl. 9 börjar tentan, den enda tentan på denna kurs. Civilrätt 2 går hos lärarna under namnet C2:an, men vi studenter säger Väggen. Kursen är nämligen lika jobbig att ta sig igenom som det är att klättra upp för skidbacken i Sälen som heter, just det, Väggen. Efter elva veckor, alltså bara lite drygt två tredjedelar, är jag (och många med mig, detta är det stora samtalsämnet på våra luncher) helt utmattad. Det känns som om jag har sprungit ett marathonlopp varje dag (inte för att jag någon gång har fått för mig att ställa upp i ett marathon, men jag kan föreställa mig hur det känns) i elva veckor. Och det är fortfarande fyra veckor kvar!

I elva veckor har jag läst bok efter bok, gått på föreläsning efter föreläsning, varit på massvis med seminarier, läst flera hundra rättsfall (känns det som i alla fall, jag har aldrig fått för mig att räkna hur många det egentligen är), skrivit flertalet rättsfallskoncentrat och dessutom författat och redovisat en PM. Och ännu är det inte slut! Med fyra veckor kvar börjar snart tentaplugget, den period på en kurs som är jobbigast. Med tanke på hur jobbig C2:an varit hittills vågar jag inte ens tänka på hur det ska bli när jag om några dagar börjar tentaplugga lite smått. Och jag vågar verkligen inte tänka på hur de två sista veckorna kommer att se ut, då kommer jag nog att ligga begraven i böcker och anteckningar och sova med lagboken som huvudkudde. (Faktum är att grannens son, som idag är någonstans runt 30 år gammal, då han gick på högstadiet trodde att han lärde sig saker om han sov med böckerna under kudden. Jag har dock aldrig fått klart för mig om det var en metod som fungerade, så jag kanske borde prova själv. Men då ska jag nog inte sova på lagboken eftersom så mycket inte är lagreglerat. Jag tror nog att jag börjar med Speciell avtalsrätt eller Sakrättens grunder istället...)

En sak som jag inte kan förstå är nyttan med en kurs som är 15 veckor lång. Den här kursen, som innehåller allmän och speciell avtalsrätt, obligations-, värdepappers- och fordringsrätt, sakrätt och krediträtt avseende lös egendom och skadeståndsrätt, skulle lätt kunna delas upp på åtminstone två kurser. Eller så skulle man fortfarande kunna ha det som en kurs, men med två eller flera tentor. Civilrätt 1, som innehåller arbets- och familjerätt, var uppdelad på två tentor vilket jag tycker var alldeles föredömligt. I och för sig låg tentorna samma veckan, kursens sista vecka, men det var ändå skönt att få skriva två tentor istället för en. Nu tänker säkert vissa att familjerätt och arbetsrätt är områden som har lite mindre gemensamt än de rättsområden som behandlas i C2:an och att det är därför det går att ha olika tentor, och det håller jag med om. Men vad är det som säger att man fem veckor in i C2:an kan ha en deltenta i allmän avtalsrätt? Eller att man efter halva kursen kan ha en deltenta som tar upp allmän avtalsrätt och köprätt? Eftersom det ska ta ungefär tre veckor att rätta en tenta kan studenterna få veta hur de ligger till, om de verkligen har förstått den allmänna avtalsrätten, samt alternativt även köprätten, vilket är oerhört centrala delar i denna kurs. Behärskar man inte den allmänna avtalsrätten kan det bli lite tufft att klara C2:an, och då är det väl ganska snällt att ge studenterna en chans att få veta om de fått den allmänna avtalsrätten om bakfoten och därmed även ge dem en chans att fylla sina kunskapsluckor.

Om man skulle tillämpa systemet med deltentor skulle de studenter som inte klarar deltentan kunna ges en chans att tentera om det delområdet i slutet av kursen, på själva "huvudtentan". De studenter som inte blir godkända på tentan i allmän avtalsrätt skulle då kunna få göra en omtenta på det området i samband med den sista tentan på kursen. Kanske inte vid samma tentamenstillfälle, men i alla fall samma vecka.

Ett system med flera tentor skulle bli dyrare för universitetet, det är jag mycket väl medveten om. Men de pengarna tycker jag att universitetet kan satsa på oss juriststudenter. Faktum är, att en juriststudent är bland de billigaste studenter som finns för univeristeten, en juriststudent kostar universiteten väldigt lite pengar i och med att vi inte behöver någon avancerad labbutrustning eller undervisning mellan kl. 8 och kl. 15 varje dag i veckan. Juriststudenter är tämligen självgående och vill bara ha lite utrymme i ett bibliotek där de kan sitta och plugga (läste någonstans i våras att en student behöver ungefär 1,8 kvadratmeter yta i ett bibliotek). Jurister har en mycket viktig samhällsfunktion, eftersom det är vi som ska se till att lagarna respekteras och följs. Jag vet inte vad en extra tenta per student kostar universitetet, men de pengarna borde universitetet kunna satsa på juriststudenterna. Dessutom kanske man, genom att ha en tvåtimmars deltenta, kunna korta den sista tentans skrivtid från fem timmar till fyra (eller tre), och därmed borde ju den bli lite billigare att rätta (kortare skrivtid = kortare svar).

Kort sagt - jag tycker att 15-veckorskurser med endast en tenta är förkastligt. Jag skriver hellre två eller tre lite mindre tentor än en stor, och jag vet att många med mig (i alla fall de som jag umgås med som också läser samma termin som jag) också gör det. En tenta till per student borde universitetet kunna kosta på oss juriststudenter!


Rättvisan framför allt

I förra veckan skulle rättegången mot Radovan Karadžić inledas vid krigsförbrytartribunalen för forna Jugoslavien (ICTY) i Haag. Den tilltalade, som envisats med att själv vilja sköta sitt försvar, dök dock inte upp (han menade att han inte haft tillräckligt med tid för att förbereda sig) och blev därför varnad om att om han fortsatte att utebli skulle en advokat kunna förordnas för att hjälpa Karadžić med hans försvar.

Idag har rätten beslutat att förordna en advokat för Karadžić, och att även skjuta upp rättegången i knappt fyra månader. Personligen tycker jag att det inte är en dag för tidigt som rätten utser en advokat att hjälpa den tilltalade. Jag har ingen kunskap om hur juridiskt kompetent Karadžić är och om han överhuvudtaget vet hur man på bästa sätt lägger upp ett försvar, och jag är medveten om att han har en hel drös med folk som faktiskt har juridiska kunskaper som hjälper honom. Jag tycker ändå att det är  bra att han får någon som kan hjälpa honom, inte bara med förberedelserna utan som också kan vara ett stöd för honom i rättssalen. Om jag stod åtalad för bl.a. folkmord, brott mot mänskligheten och attacker av civilbefolkningen så skulle jag bli lite lätt nervös, oavsett om jag ansåg mig själv vara skyldig eller inte. Då skulle det kännas bra att ha en advokat vid min sida i rättssalen.

Oavsett om Karadžić har något sådant behov av stöd eller inte så ligger det dock i hela världens intresse att den här rättegången genomförs på ett så bra sätt som det bara går. Ingenting ska lämnas åt slumpen, och den tilltalades försvar ska verkligen inte riskera att bli det minsta lilla sämre bara för att han vill sköta försvaret själv. Oavsett om Karadžić är skyldig eller inte har han rätt till det bästa försvaret han kan få, och då tycker jag att han faktiskt borde ta hjälp av en advokat. Det ligger, precis som domstolen säger, i rättvisans intresse att Karadžić får en advokat som kan hjälpa honom med hans försvar. (Sen så behöver ju inte advokaten ta åt sig hela äran av försvaret om det går bra för Karadžić.)


Ja se, det snöar

Idag snöar det i Stockholmsområdet. Personligen tycker jag att det är underbart (fast om jag ska klaga på något så skulle det gärana få vara lite kallare så att snön faktiskt ligger kvar på marken och inte smälter direkt), jag är nog världens största fan av snö. Jag skulle helt ärligt kunna tänka mig att flytta till Grönland och leva resten av mitt liv på ett ställe där det alltid är snö (om inte klimatet sätter stopp för det vill säga).

Fast snö är inte bara positivt. Särskilt här i Stockholm verkar snön förvåna lika mycket varje år. "Va, snö? I år igen?" verkar folk tänka, som om det var en nyhet att det blir vinter varje år, vilket innebär att det blir kallt och att regnet övergår till snö. Särskilt SL verkar hoppas att förra årets snö var den sista snön som stockholmarna behövde stå ut med, för varje år blir det stora problem med kollektivtrafiken när den första snön kommer. Förra året kommer jag ihåg att jag åkte 45 minuter tidigare varje morgon p.g.a. det var så stora förseningar både för buss, pendeltåg och tunnelbana. Det var inte så upphetsande kul att behöva gå upp så pass mycket tidigare, men vad gör man inte för nöjet att få ha snö på marken?

I år hoppas jag att SL har insett att snön kommer varje år, och att bussen som jag ska åka med idag inte är försenad så att jag missar min anslutning. Men det skulle väl vara att hoppas på för mycket, så det är väl bäst att jag tar en tidigare buss.

Kommunikation är viktigt

Imorse hade jag ett seminarium som började klockan 10. Vid ungefär 9:40 stod jag i rulltrappan upp från tunnelbanan vid universitetet och skulle ringa en av mina vänner, som också hade seminarium med mig, för att se var hon var. Jag hade nämligen lovat henne att jag skulle ringa när jag var framme, för hon skulle komma dit lite tidigare än mig. Glad i hågen fiskade jag upp mobilen ur fickan och letade fram min vän i kontaktlistan. Döm om min förvåning när jag märkte att jag inte kunde ringa henne för att jag inte hade någon täckning på mobilen. Nog för att det kan vara lite sisådär med mottagningen i underjorden ibland, men i rulltrappan brukar det inte vara några problem. Jag tänkte dock inte mer på det, utan väntade tills jag kom upp och ut i blåsten och försökte då ringa igen. Det fungerade inte då heller. Så oerhört teknisk som jag är stängde jag av mobilen och tog bort batteriet och SIM-kortet och startade om. Inte heller då fungerade det... Nu började jag få lite panik - hade min ganska nyligen inköpta mobil redan gått sönder på något sätt? Jag som har varit så försiktig med den. Jag gick och funderade på vad det kunde vara fel, och när jag kom in i lektionssalen tio minuter innan seminariet skulle börja så plockade jag än en gång isär mobilen och startade om den (vilket jag tydligen inte borde ha gjort). Snart visade det dock sig att det var fler än jag som hade Tele2 som operatör som inte hade någon täckning. Vilken lycka! Jag var inte ensam.

Samtidigt springer flera små förvirrade juriststudenter omkring och försöker febrilt tänkta ut vilken sal de skulle ha seminarium i. Eftersom vi oftast är i olika salar varje gång vi har seminarium så är det rätt svårt att hålla koll på i vilken sal man ska vara i, särskilt om man råkat glömma sin kalender någonstans. Då är det ju trevligt om man kan ringa en vän för att få reda på var man ska vara, men det gick ju inte idag för de som hade Tele2. Dock ske ingen större skada, jag tror att de flesta hittade till rätt ställe till sist. Dessutom är ju ett seminarium inte världens viktigaste sak, om man missar ett så går inte världen under.

Men det är ändå lite skrämmande att vi förlitar oss så mycket på att tekniken ska fungera. Vår kommunikation sker allt mer med hjälp av tekniska hjälpmedel, och för att vi ska kunna kommunicera så är det en förutsättning att allt fungerar som det ska. Kommunikation är viktigt, väldigt viktigt. Skulle vi inte kunna kommunicera med varandra skulle vi inte komma långt här i världen. Jag tycker att det är jättebra att kommunikationen utvecklas, men jag tycker också att man borde tänka lite mer på hur man ska undvika att problem med tekniken uppstår. För om vi får problem med tekniken får vi även problem med kommunkationen, och det är ju inte så bra.

RSS 2.0