Ännu en bok

På juristlinjen läser man väldigt många böcker. Vissa är jättesupertjocka, andra är bara lite drygt hundra sidor. Vissa är hemskt intressanta, medan andra är så tråkiga att man knappt kan motivera sig med lite godis. Boken i specialprocessrätt är just en sådan där bok som man bara måste läsa, men inte riktigt vet hur man ska klara sig igenom. Huvuddelen handlar om utsökning och konkurs, vilket inte riktigt är my cup of tea.

Nu har jag äntligen tagit mig igenom boken två gånger (och jag tror faktiskt att jag har förstått allting), så nu kan jag med gott samvete lägga den i bokhyllan och aldrig mer läsa den igen (förutom kanske några sidor under tentaplugget). Så, med det gjort tänker jag ta helg och göra något som är lite roligare än att läsa om konkursförfarandet.

Sena timmar

Ikväll har jag ramlat i fällan igen. Klockan är straxt efter elva och jag sitter fortfarande med rynkad panna och försöker förstå återvinningsreglerna i konkurs. Varför? Jo, för att jag helt enkelt har varit för okoncentrerad och ineffektiv (och kanske också för lat) för att göra det tidigare idag. Och nu börjar det bli lite bråttom. Nästa vecka vill jag bli klar med alla böcker, för veckan efter det hade jag tänkt börja med tentaplugget. Den här gången går det alltså inte att skjuta upp allt tills imorgon. Nej, den här gången får jag stå mitt kast och sitta med specialprocessen fastän det egentligen är sovdags nu.

Teknikens under

Det är inte bara Google som gör en jur. studs. vardag lite lättare. MSN är även det en ganska trevlig liten sak som gör att man när som helst kan sitta i sängen och diskutera frågorna till gruppundervisningen. Har man dessutom simultankapacitet är det inga problem att titta på valfri serie på tv samtidigt.

Nu väntar jag bara på en en uppfinning som gör dygnet lite längre. En sådan uppfinning skulle bilda en alldeles fantastisk liten trio tillsammans med Google och MSN.

När man väntar på något gott väntar man alltid för länge!

Idag har den äntligen kommit, boken som jag har väntat på i en vecka. Malcom N. Shaws International Law damp ner, om än inte i brevlådan (fastän jag hade önskat det), så hos Filmkedjan dit jag snällt fick gå och hämta det tunga paketet. 1708 sidor väger nämligen en del. Och troligtvis kommer 1708 sidor att ta en stund att läsa, men det är timmar som jag kommer att njuta av.

Om någon för tre år sedan (ungefär ett halvår innan jag kom på vad jag ville ägna mitt liv åt) att jag frivilligt skulle beställa och läsa en bok på 1708 sidor på engelska bara för att den handlar om internationell rätt hade jag frågat personen om den var dum i huvudet. Där ser man hur mycket ett enda studiebesök på gymnasiet kan förändra saker och ting.

Skrivkramp

Idag har jag haft en ganska bra studiedag (vilket behövdes efter att gårdagen mest ägnades åt drömmar om studier utomlands, doktorsavhandlingar och FN). Faktum är att jag fått skrivkramp. Då menar jag riktig skrivkramp, sådan kramp som man får i handen när man har skrivit för mycket. Först bestämde jag mig för att för en gångs skull sitta och skriva ordentliga svar på frågorna till gruppundervisningen. Därefter gick jag på ett seminarium där mycket intressanta saker behövde skrivas ner. Lägg till att bevisvärdering är en väldigt intressant del av processrätten, och att dagens genomgång av det kapitelt har resulterat i många sidor anteckningar så har du ett alldeles förträffligt recept på skrivkramp.

The only thing on my mind

Idag kan inget godis i världen få mig att koncentrera mig på processrätten. Jag har tvingat mig igenom 30 sidor om beviskrav och bevisbörda, men efter min lunch med Said är folkrätt egentligen det enda som jag vill tänka på. Jag kan knappt vänta tills termin 8 då jag äntligen får läsa specialkurserna!

Tomorrow

Imorgon är en stor dag. Imorgon ska jag nämligen ha mitt första riktiga möte med min mentor. Den här kvällen tänker jag därför ägna åt att få ner mina mål, drömmar och önskningar på papper så att jag är väl förberedd inför morgondagens lunch med Said.

Hur man gör rättegångskostnad aningens roligare

Av de 72 långa, tråkiga sidorna om rättegångskostnad har jag nu tagit mig igenom varenda en. När jag igår kväll blev klar med den sista sidan kändes det som en stor sten lyftes från mina axlar, för äntligen var jag helt klar med rättegångskostnadskapitlet och kunde gå vidare och koncentrera mig på lite roligare saker. Men vägen till den sista sidan var inte helt lätt, många gånger tänkte jag ge upp, men med hjälp av lite jävlar anamma och godis så gick det bra.

Det finns nämligen ett sätt att göra det mesta, inklusive rättegångskostnad, lite roligare. Gå till valfri affär som säljer godis och plocka ihop en stor påse lösgodis (det här är inte rätt tillfälle att knussla), och häll upp godiset i en stor skål när du kommer hem. Plocka sedan fram penna, anteckningsblock, Rättegång 3 och lagboken. För varje avklarad sida i Rättegång 3 får man ta en godis, för varje avklarad underrubrik får man ta en godis till och för varje avklarad huvudrubrik får man ta två godisar. Lägg även till en godis för varje lagrum och en godis för varje full sida i anteckningsblocket. När hela kapitlet till sist är avklarat får man med gott samvete ta resten av godiset och lägga sig och titta på en bra film.

Juristdagarna

Igår var det årets stora happening, nämligen juristdagarnas mässa. Gud vet hur mycket pengar byråerna och de andra företagen, organisationerna och myndigheterna som är där lägger ner på att locka så många studenter som möjligt till just deras monter. För studenterna blir det nästan som en liten tävling i att plocka på sig flest påsar, särskilt eftersom utställarna börjar bli lite sluga och ställer påsarna så att man inte bara kan grabba tag i en i förbifarten. Istället måste man faktikskt prata med dem för att man ska få den åtråvärda påsen...

I år var utställningen i Frescatihallen istället för i Aula Magna. Förutom lukten av skolgympasal som hela tiden gjorde sig påmind var det en riktigt trevlig tillställning. Med tanke på hur mycket folk det var och hur trångt det faktiskt blev på vissa ställen så var det nog väldigt bra att mässan hade flyttat från aulan till Frescatihallen, jag vill inte ens tänka på hur trångt och varmt det hade varit annars...

Så, med det sagt kommer min lilla mini-recension av innehållet i de påsar som jag lyckades få med mig hem (och tro mig, eftersom jag är så trevlig och pratar med allt och alla så var det ett ganska stort antal):

§ Bästa penna: White & Case. Önskar att jag hade lyckats få tag i några fler!

§ Godaste godis: Roschier som satsade på riktigt mintgodis och inte bara halspastiller.

§ Äckligaste godis: Fylgias sega chokladkolor som smakade kemiskt laboratorium.

§ Snyggaste påse: Setterwalls.

§ Mest användbara påse: Baker & McKenzies tygpåse. Perfekt att ha lagboken i.

§ Sämsta påse: Magnusson Law. Hallå, varför har man världens största påse om det ändå inte finns något i den?

§ Årets besvikelse: Vinge som har bytt ut sina söta, vita block med blommor på till gröna block. Jag som ville ha ett till vitt...

§ Setterwalls vinner även bonuskategorin trevligaste utställare. Tjejen på Setterwalls som jag pratade med var nog en av de trevligaste människor jag stött på.

Att prioritera

Just nu har jag alldeles för mycket att göra för att jag ska hinna med allt på de timmar som ett dygn ställer till mitt förfogande. Därför gäller det att prioritera. Juristdagarnas mässa, som bara inträffar en gång om året, var självfallet prio ett idag. Prio två blev jobbet (eftersom jag i ett svagt ögonblick för länge sedan lovat att jag skulle jobba idag) och prio tre förberedelsen inför gruppundervisningen imorgon. De sista sidorna i kapitlet om rättegångskostnad får vänta tills imorgon, ikväll tänker jag nämligen, för en gångs skull, prioritera mig själv framför plugget. Ikväll tänker jag bara ligga i sängen och titta på tv och inte tänka på något som har med rättegångskostnad att göra.

Rättegångskostnad

När en ny kurs börjar delar jag upp den i fyra lika stora delar. Del 1 går till att läsa all litteratur ganska översiktligt en gång, del 2 och 3 till att läsa litteraturen lite mera ingående och del 4 till tentaplugg. Just nu är jag inne i del 2 (eller kanske del 3, har inte så stor koll på det faktiskt, men det spelar ju ingen roll) och håller därför på att läsa Rättegång 3 en gång till. Idag har jag blivit klar med avsnittet om domens rättskraft, och imorgon är det alltså dags för det tråkigaste kapitlet i hela serien, nämligen det om rättegångskostnader.

Det finns verkligen inte något som är tråkigare än rättegångskostnader. Varför vet jag inte, men så fort jag hör ordet rättegångskostnad håller jag på att dö av uttråkning. Om någon har något tips på hur man kan få rättegångskostnader att bli lite mera roliga så får ni gärna komma med dem nu, annars har jag 72 sidor av plågsam uttråkning att se fram emot.

Processen

Processrätten är faktiskt ganska rolig. Inte bara det praktiska med att få vinna rättegångsspel, utan det är faktiskt ganska kul att läsa om processrätt också. Det finns bara ett litet problem. Det är så sjukt mycket man ska lära sig! Allt ifrån vad olika principer och beviskrav innebär till förutsättningarna för husrannsakan och hur rätten ska genomföra omröstningar innan de kommer fram till en dom. Lägg till att rättegångsbalken med tillhörande lagar sträcker sig över mer än 250 sidor i lagboken, och till det kommer utsökningsbalken och konkurslagen med tillhörande lagar.

Idag är det sju veckor kvar till tenta, så förhoppningsvis hinner jag få lite koll på allt innan det är dags att sätta mig och tentaplugga. Förhoppningsvis hjälper även gruppundervisningen, som börjar imorgon, till med att få sakerna att falla på plats. Annars kan det bli tre hemskt jobbiga veckor med tentaplugg...

Skärpning!

En av nackdelarna med att studier inte är ett nio till fem-jobb är att det kan bli väldigt lätt att vända på dygnet. Flera kvällar i rad har jag suttit uppe riktigt sent, och det är inte bra. Dels för att någon gång kommer jag ju att behöva gå upp tidigt (och då kommer jag att var halvdöd hela dagen för att jag inte sovit ordentligt) och dels för att jag lär mig som bäst på förmiddagar. Jag är en morgonmänniska, och då är det ju himla dumt att sova bort morgnarna och sitta uppe på nätterna. Så nu tänker jag gå och lägga mig hyffsat i tid för en gångs skull och hoppas på att jag är pigg och glad imorgon. Godnatt!

Inte bra, inte bra

Vissa personer är inte skapta för att hålla föreläsningar. Varje kurs lyckas man stöta ihop med någon sådan, och efter att ha klarat oss mycket bra denna kurs så blev chocken än större då den sämsta föreläsaren hittills denna termin tågade in i föreläsningssalen. Ämnet var tråkigt, personen var tråkig och nästan lite arrogant i sitt sätt att tala och svara på frågor och tydligen visste han inte hur man gjorde power points. Tyvärr är det inte varken roligt eller inspirerande att lyssna på en tråkig person (och det blir ju inte bättre av att han hade en gräslig slips) och då blir ju engagemanget därefter. Som tur är förstod jag det här avsnittet i boken, så fastän jag mest satt och ritade moln på mina papper så kanske jag klarar tentan ändå.

Jäv

I lördags var jag på hästutställning. Trots den okristligt tidiga uppgången så blev det en mycket trevlig tillställning (vilket till stor del berodde på att våra båda fölungar skötte sig exemplariskt och kammade hem riktigt fina poäng), men arrangörerna verkade ha glömt vissa grundläggande saker. Som det här med jäviga domare till exempel. Jag tycker inte att det är okej när domarens son deltar och dessutom får topp-poäng (även om det var en väldigt fin ponny som han visade). Om inte domaren är jävig då, så finns det väl knappast några fall där domaren är jävig. Tyvärr finns inget överklagandesystem i utställningsvärlden, och även om det skulle finnas det skulle jag väl knappast vara taleberättigad i ett fall som detta.

RSS 2.0