En lite sen julönskan

Från min plats i urskogen har jag lyckats få tag i en internetanslutning som man inte måste trampa igång själv. En utav de få saker som jag faktiskt saknar när jag är här och inte hemma i Sverige är att läsa tidningen när jag äter frukost (här kommer morgontidningen först någon gång framåt eftermiddagen, och så länge klarar jag inte av att skjuta upp frukosten utan att hungra ihjäl), så därför är det rätt skönt att i alla fall kunna läsa tidningen på internet. Det är inte samma sak, det är inte lika rogivande att sitta och klicka runt på DN.se som att bläddra i papperstidningen, men det duger. Dessutom är det ju dumt att klaga. Men om jag ändå får klaga lite, lite granna efter att ha läst DN:s artikel om e-böcker så tycker jag att kurslitteraturen på juristlinjen är alldeles för tung för att stackars studenter ska behöva släpa omkring på den. (Detta gäller inte minst lagboken, ingen är gladare än jag för att det finns en lagtextsamling till C3:an som knappt väger något om man jämför med lagboken.)

Jag vet att julen är slut för i år och att det är för sent att önska sig något, men om jag ändå skulle kunna få en önska en sak till så är det att förlagen börjar ge ut kurslitteraturen som e-bok som man kan läsa på en läsplatta. Förutom att det skulle vara väldigt skönt att bara behöva bära en läsplatta, och inte en två-tre böcker à (minst) 300 sidor styck, så tror jag även att det skulle ge e-böckerna ett litet uppsving. En läsplatta tar ju betydligt mindre plats i väskan än tre tjocka böcker, vilket betyder att man kanske inte behöver ta lagboksryggsäcken varje dag för att få plats med alla nödvändigheter som man måste ha med sig till universitetet varje dag.

(Det enda kruxet är väl att en läsplatta är ganska dyr, men om konkurrensen ökar så kanske priserna pressas.)

JULLOV!

Julen är en härlig högtid. Jag älskar julen! Och det beror faktiskt inte på alla julklappar, utan på att julen är den enda gången som hela min släkt är samlad på ett och samma ställe under en lite längre period. (Att julmat, särskilt rökt skinka, är jättegott och att snö är det bästa som finns gör ju inte saken sämre.) 

Ikväll är det äntligen dags för mig och min familj att åka hem, hem till min älskade släkt. (För dem som inte har listat ut det så är Sverige inte mitt hemland.) Vi ska till en liten, liten by där tillgången till Internet inte är så fantastiskt stor (det finns, men inte hos min mormor där jag tänker spendera största delen av tiden) så fram tills efter nyår får jag helt enkelt klara mig utan Internet (som tur är kunde grundlagspropositionen laddas ner och sparas på datorn).

I och med att min Internettillgång fr.o.m. ikväll inte går att uttala sig helt säkert om vill jag önska er alla en god jul och ett gott nytt år, så hörs vi 2010. :)


Nu är det färdigklättrat!

Vissa dagar är bra dagar, och andra dagar är dåliga dagar. Idag har varit en mycket bra dag. Idag kom nämligen resultaten från C2-tentan, med det glädjande beskedet att jag har klättrat upp för hela väggen och stolt kan njuta av utsikten från toppen. Fy sjutton vad skönt det är att ha klarat den kursen! Nu kan jag äntligen lämna den bakom mig och se fram emot att läsa lite roligare, och framförallt, kortare kurser.

Juridikflickan - in desperate need of jullov

Idag har jag insett att jag behöver ett jullov. Ett jullov långt bort från allt vad juridik heter. Idag, på min lediga dag som jag egentligen hade tänkt tillbringa tillsammans med vintersport på TV:n, har jag suttit och läst grundlagspropositionen och Lambertz rapport om rättssäkerhet. Mina nära och kära tyckte att jag var nördig redan för ett år sen när jag sa att det faktiskt var kul att läsa familjerätt. Om de får veta det här, att jag frivilligt sitter och läser propostioner och rapporter om rättssäkerhet, så vet jag inte riktigt vad de tar sig till. Kanske skjutsar de mig till närmsta psykiatriska akutmottagning för en undersökning av mitt huvud...

Som tur är kommer jag att tillbringa största delen av juluppehållet på ett ställe där det inte finns något Internet, så då blir det inte så lätt att sitta och läsa propositioner på nätet. (Om jag inte sparar den på datorn såklart, men berätta inte för mamma att man kan göra så för då kanske jag inte får ta med mig datorn.)

Jullov?

Idag kom min kära syster hem vid elva-tiden glad i hågen eftersom hon precis varit på julavslutning i skolan. För att försöka vara lite bättre än henne så förkunnade jag stolt att jag faktiskt hade min sista lektion igår, och att jag därför har en dag längre jullov än vad hon har (vi har båda vår första lektion efter jul den 7:e januari). Då tittade hon bara på mig och frågade varför jag då låg och läste en tråkig juridikbok, varför lagtextsamlingen låg uppslaget brevid mig och varför skrivbordet var fullt med anteckningar som jag höll på att skriva rent. Eftersom jag inte hade något bra svar på det (jag kunde ju erkänna att jag låg och pluggade, då har man ju inte jullov på riktigt) så gick hon vinnande ur den här striden.

Det tar emot lite att behöva erkänna det, men systeryster hade faktiskt en poäng där. På juristlinjen finns det inget som heter jullov. Juluppehåll möjligen, men inte jullov. Faktum är att enligt CSN är vi inte ledig alls över jul, vi får studiemedel för hela vecka 52 och 53 (vilket alltså är den 21 december till den 3 januari), och eftersom vi får studiemedel så är det väl bara att sätta sig med böckerna och studera. (En lite rolig sak är dock att vi inte får betalt för vecka 2, vilket är den veckan då vi har tenta, så egentligen borde vi inte behöva plugga den veckan...)

Nej, skämt åsido. Att plugga ska ju vara som vilket annat heltidsjobb som helst, och då är man väl vanligtvis ledig från julafton tills söndagen efter nyår. Det är säkerligen de dagarna som det är meningen att vi studenter ska hinna få i oss lite julmat för att bygga upp fett- och energireserverna inför nästa termin.

Personligen ska jag verkligen försöka att ta helt ledigt från allt vad immaterialrätt och otillbörlig konkurrens heter under en veckas tid och bara vara ledig, men eftersom jag känner mig själv ganska bra vid det här laget så vet jag att det kommer att bli svårt. Eftersom tentan den 14e januari närmar sig med stormsteg (jul och nyår har tyvärr alltid en förmåga att gå så himla fort) så kommer jag nog inte med gott samvete kunna hålla mig borta från böckerna. Som jur stud är det nämligen ytterst få gånger som man kan säga att man har pluggat tillräckligt, det finns alltid något mer som man kan lära sig. Jag tror inte att särskilt många, med handen på hjärtat, kan säga att de har stenkoll på varenda liten regel som gås igenom i böckerna och rättsfallen och tills man har full koll på allting så kan man ju rent faktiskt lära sig något mer. Som tur är får man ha med sig böckerna på den här tentan (inte för att det alltid hjälper så mycket, men det blir en liten psykologisk trygghet i alla fall) så det krävs inte att man har stenkoll på varenda litet undantag som finns.

Som om det inte vore nog kommer tentaresultaten från C2:an på måndag. Vad kan förstöra julen mer än att få veta att man måste skriva omtenta i januari?

Det kom snö i år igen

Om det har undgått någon kan jag upplysa om att det har snöat väldigt mycket i Stockholmsområdet de senaste dagarna. Och vi vet ju alla hur det är med stockholmare och snö, så fort det snöar lite stannar hela Stockholm upp. SL är särskilt utsatt för detta, idag går det faktiskt inga bussar här så det är tur att jag ändå alltid brukar promenera till tåget. Enligt SL:s hemsida går dock tågen som de ska, vilket jag tror när jag ser det. Förhoppningsvis kommer jag fram till universitetet i tid idag med, men vi får väl se...

Det var en gång ett fossil, en historiker och en tråkmåns

Imorgon har jag årets sista seminarium på förmiddagen och årets sista föreläsning på eftermiddagen. Nästa gång jag behöver infinna mig på universitetet är först den sjunde januari då det är dags för den sista undervisningen på C3:an före tentan.

Under de (nästan) tre terminer som jag avverkat hittills har jag haft en hel del föreläsningar med flertalet olika föreläsare. Den stora merparten av dem har varit duktiga på det de gör, vilket har gjort det både lärorikt och trevlig att lyssna på dem, medan vissa kanske borde försöka få andra arbetsuppgifter eftersom storföreläsningar nog inte riktigt är deras grej. Efter alla dessa föreläsningar har jag börjat urskilja ett mönster bland föreläsarna, de flesta verar vara stöpta i någon utav följande former.

 §  Fossilet. Kvarleva från svunna tider som säkerligen har traskat omkring i Juridicums korridorer sedan avtalslagens tillkomst år 1915. Ingen vet egentligen varför de är kvar, dem själva inberäknat. Tycker att allt var bättre förr och är emot modernisering av lagarna (varför ändra ett vinnande koncept liksom?). Vägrar envist att använda Power Point-presentationer för att förenkla för studenterna eftersom datorn är en hemsk modernitet som vi skulle klara oss lika bra utan. Ses ofta tillsammans med historikern bläddrandes i lagböcker från 1800-talet.

 §  Historikern. Ägnar åtminstone första timmen av en tvåtimmarsföreläsning till att förklara den historiska bakgrunden till ämnet som ska behandlas. Jämför gärna med den historiska utvecklingen i andra länder och anser att kursen i rättshistoria är den viktigaste på hela utbildningen och därför borde omfatta 30 hp. Minst.

 §  Klämkäcka energiknippen. Detta är ofta en kvinna i medelåldern som förtvivlat försöker framstå som ung och levande och som vill att alla ska tycka att just hennes ämne är det roligaste i hela världen. Hon gestikulerar vilt och förflyttar sig över hela hörsalen medan hon pratar, eftersom det är enda sättet för henne att få utlopp för sin energi.

 §  Lagtextnissen. Minst hälften av föreläsningstiden ägnar lagtextnissen åt att, just det, läsa lagtext. Eftersom lagtextnissen har sitt arbetsrum vägg i vägg med historikern så ägnas en stor del av den andra halvan av tiden åt att berätta historian bakom just lästa lagtext. Eller att förklara paragrafens innehåll genom att läsa lagtexten en gång till.

 §  Pajasen. Har ofta föreläsning i det tråkigaste av tråkiga ämnen, och måste, för att hålla sig själv vaken, ta alla tillfällen i akt att dra en rolig historia eller berätta en knasigt exempel. Tyvärr är det oftast bara föreläsaren själv som skrattar för att det är roligt eftersom det som han berättar ofta inte är roligt utan bara ett exempel på dålig juristhumor.

 §  Sagoberättaren. De klämkäcka energiknippenas motsats. En lugn och trygg person som med inlevelse lotsar studenterna genom föreläsningen likt en saga. Först introduceras ämnet, sedan byggs handlingen och konflikter upp och vilka får sin lösning i slutet, tillsammans med en trevlig liten sensmoral som man kan ta med sig till tentan.

 §  Tråkmånsar. Släpar sig in i föreläsningssalen minuten innan föreläsningen är tänkt att börja och talar monotont och utan uppehåll i exakt 45 minuter, då det bryts för rast. Fortsätter efter exakt 15 minuters paus i 45 minuter till i samma stil och märker inte ens att hälften av studenterna aldrig kom tillbaka efter rasten, och att hälften av de kvarvarande studenterna sitter och sover under föreläsningen.

 §  X2000. Likt en stormvind drar denna föreläsare in i hörsalen och sätter upp ett högt tempo redan från början. De stackars studenterna får kramp i handleden efter en kvart av höghastighetsantecknande men hinner ändå inte ens skriva av stödorden på Power Pointen. Slutar gärna en kvar före utsatt tid, vilket studenterna är mycket tacksamma för då de är lika utmattade som efter ett maratonlopp. Umgås oftast med något klämkäckt energiknippe eftersom ingen annan orkar hänga med i hans tempo.


Juridik kan faktiskt vara roligt

Efter snart tre terminer på juristlinjen har jag och mina kära studiekamrater tagit oss igenom sju kurser, både längre och kortare sådana med varierande mängd litteratur. Vissa utav oss har läst alla böcker både två och tre gånger, medan andra knappt har läst alla böcker en gång. Vissa har läst alla rättsfall och analyserat HD:s (eller annan högsta instans) argumentation in till minsta beståndsdel medan andra har ringt och frågat dessa analyserande människor vad fallen handlar om och således struntat i att läsa dem själva. Vissa har gått på alla föreläsningar och seminarium, andra har valt att ta en dag ledigt lite då och då. Oavsett hur mycket (eller lite) tid vi har lagt på våra studier så är vi nu ganska medvetna om hur mycket juridik som finns omkring oss och vi drar ofta paralleller till juridiken. Ibland spårar detta ur lite, och blir till juristskämt som vi tycker är jätteroliga men som egentligen nog är ganska töntiga.

Låt mig illustrera detta med ett exempel. På lunchen idag satt jag och en av mina killkompisar och pratade om en mycket trevlig kille, vi kan kalla honom A, som jag träffade under en väldigt lyckad kväll på krogen. Efter att ha träffat honom några gånger efter det så slutade han helt plötsligt att höra av sig (vilket senare visade sig bero på att han på fyllan hade lyckats gå lite över gränsen med någon annan tjej när jag var utomlands). Med handen på hjärtat blev jag faktiskt lite arg på honom, men gick ganska snabbt vidare. Tydligen gjorde han också det, men han valde lite fel tjej att gå vidare till. Han beslutade nämligen att nästa kvinna i hans liv skulle vara min lillasyster, ett beslut som inte gjorde mig så överlycklig. Det här är ett tag sen, men ämnet lyckades komma upp på lunchen idag igen. Min kära vän ville då likna mitt och A:s förhållande vid ett förmögenhetsrättsligt avtal. I och med att A inte hörde av sig bröt han mot sin lojalitets- och medverkansplikt och då han undanhöll tämligen viktig information för mig så förstärkte det bara lojalitetsbrottet. Att dessutom försöka sig på min lillasyster förstärkte detta ännu mera, vilket gjorde att hans brott mot lojalitetsplikten var av väsentlig grad för mig (vilket han bort inse) och gav mig rätt att häva vårat (avtals)förhållande.

Såhär i efterhand förstår jag att det här kanske inte är så himla roligt egentligen, men jag kan inte beskriva hur roligt vi tyckte att det var när vi satt och åt lunch idag. Så mycket som jag skrattade åt detta har jag nog inte skrattat på mycket, mycket länge. Juridik kan faktiskt var oerhört roligt!

Språket är juristens viktigaste verktyg

För att vara behörig att söka till juristlinjen på Stockholms Universitet måste man uppfylla vissa behörighetskrav. Man måste ha läst Svenska B (eller svenska som andraspråk), Historia A och Samhällskunskap A, eller motsvarande, med ett godkänt betyg för att kunna komma in på utbildningen. Det är absolut inga hemska krav. Språket är juristens verktyg, behärskar man inte svenska är man som svensk juriststudent ganska körd (även om man så klart tränar upp sitt språk under resans gång, men kan man inte grundläggande svenska ska man nog söka en annan utbildning). Historia är bra för alla att kunna, och ofta har den juridiska utvecklingen mycket att göra med historiska händelser, både på gott och ont. Samhällskunskap är också det viktigt, om inte något annat blir kursen i statsrätt lite enklare om man har bra förkunskaper i samhällskunskap.

Något som dock inte är behörighetskrav är kunskaper i engelska. Rent teoretiskt ska du inte behöva kunna ett enda engelsk ord för att komma in på juristlinjen, eftersom engelska inte är ett behörighetskrav. Då borde man inte heller behöva kunna ett enda engelskt ord för att ta sig igenom juristlinjen (inget behörighetskrav = inga kunskaper krävs). Tyvärr är det inte så.

Redan under termin två läser man som jur. stud. i Stockholm folkrätt. Folkrätten är ganska jobbig, kursen är bara fyra veckor lång men det är ändå relativt mycket litteratur. Detta beror på att man faktiskt på bara fyra veckor ska lära sig en helt ny rättsordning, folkrätten handlar till stor del om den internationella rättsordningen. Härav följer att en del av litteraturen är på engelska, och att den allra största delen av alla rättsfall är på engelska eftersom de kommer från olika internationella domstolar. Språket är anpassat därefter, det är inte precis högstadieengelska vi pratar om utan en mycket mer avancerad sådan.

Nu på C3:an konfronteras vi också med ett engelskt rättsfall. Det är bara ett enda, men det är inte vilket som helst. Det handlar nämligen om DNA och invändningar mot att ett företag ska få patent på hur man framställer ett hormon. Här blandas juridisk engelska med naturvetenskaplig sådan, och även jag (som var hyffsat duktig på naturvetenskap för att gå ett samhällsprogram) hade lite svårt att hänga med i alla svängar.

C3:an klarar man nog med ett överbetyg även om man hoppar över att läsa DNA-fallet, men jag har svårt att tänka mig att man kan få något av de högre betygen i folkrätt om man inte läser rättsfallen. Fastän domstolspraxis inte är någon egen rättskälla i folkrätten så kommer många grundläggande principer till uttryck i fallen, varför de är ett viktigt komplement till litteraturen.

Personligen har jag inga stora problem med rättsfall och litteratur på engelska eftersom jag anser mig själv vara riktigt duktig på engelska, särskilt vad gäller läsförståelse. Däremot tycker jag lite synd om de som har svårt för engelska, eftersom behörighetskraven inte ger någon indikation på att man måste kunna engelska. Skulle det verkligen vara så svårt att lägga till Engelska B eller motsvarande som behörighetskrav? Eller i alla fall Engelska A (som ju faktiskt också är ett kärnämne på gymnasiet) och dessutom kanske erbjuda de studenter som har svårt för engelska lite hjälp med engelskan då litteratur eller rättsfall på engelska förekommer på en kurs? Universitetet och Juridicum borde göra allt de kan för att hjälpa studenterna, inte för att avskräcka dem med en massa rättsfall på högtravande, juridisk engelska.

Ibland måste man faktiskt göra något annat

I lördags morse satte jag mig i bilen och åkte ut på den sörmländska landsbygden. Mitt mål var ett litet, litet stall där en god vän till mig har några hästar. Hela lördagen och söndagen har jag varit med henne i stallet och ridit, snackat (och mockat) skit, slagit stolp till en ny vinterhage och bara tänkt på annat än juridik (fast med tanke på alla hästrelaterade mål i domstolarna på sista tiden så blev det faktiskt lite juridikrelaterade samtal också). Jag tror att juriststudenter, detta inbegriper även mig, ibland glömmer bort hur viktigt det är att faktiskt göra något annat ibland än att bara läsa, skriva och tänka juridik. Som att åka ut till en gammal, god vän och utföra lite hederligt kropparbete en helg.

Det är dumt att klaga

Jag vet att jag egentligen är en väldigt priviligerad människa. Jag har tak över huvudet, jag äter minst tre gånger om dagen, har rena och hela kläder att klä på mig varje dag och behöver inte frysa. Vidare har jag en underbar familj och helt fantastiska vänner som alltid finns här för mig, även de dagarna när jag har tentaångest eller bara är allmänt trött och less på allting och inte är så särskilt trevlig att ha att göra med. Jag har den stora turen att få studera juridik gratis (även om böckerna inte är särskilt billiga, men det är en helt annan historia), jag har (oftast) väldigt engagerade, kunniga och inspirerande lärare och jag har faktiskt möjligheten att kunna forma min framtid själv.

Jag är mycket väl medveten om allt detta, och eftersom morfar alltid har framhållit att det är dumt att klaga när man har det så bra som jag och många med mig har det så är jag även mycket väl medveten om det. Men jag måste ändå bara få säga att jag är trött. Riktigt trött faktiskt. Inte på livet, inte på plugget, inte på mina vänner, utan fysiskt trött. De energireserver som jag lyckades arbeta upp under sommaren är helt slut nu. C2:an har tagit musten ur mig, och tyvärr så var en helg och en halv måndag inte riktigt tillräckligt för att jag skulle återhämta mig ordentligt från den långa klättringen uppför väggen. Att C3:an satte igång med en riktig rivstart bidrar också lite. Efter en vecka på C3:an med sju timmar föreläsningar, nio timmar seminarium och ungefär fem timmar rättsfallsläsning som förberedelse inför seminarierna är jag helt slut. Jag är helt slut efter 21 timmars juridik utslaget på fem dagar. 21 timmar är egentligen vad jag pluggar på lite dryga tre dagar, inte fem. Men nu går det inte, för jag är helt slut.

Fem dagar in i kursen har jag läst 50 sidor i kurslitteraturen. Det är i vanliga fall vad jag läser och tillgodogör mig på en dag. Som min kära syster brukar säga: det är inte lätt när det är svårt. Och tentan i januari lär ju inte bli lättare av att jag inte orkar läsa.

Men som sagt, det är dumt att klaga och därför tänker jag sluta med det nu och försöka tänka positivt istället. För det första är det fredag, vilket betyder att det finns en chans till sovmorgon imorgon. För det andra ska jag faktiskt göra något som jag tycker är hemskt roligt hela helgen. Och för det tredje innehåller avsnitten om de olika immaterialrätterna i boken ganska många bilder (vilket man verkligen inte är bortskämd med på juristlinjen), så det kanske går ganska fort att läsa den där boken.

Dagens stora problem på Juridicum - vad är tillåtna anteckningar på flikar?

På juristlinjen jobbar vi på som aldrig förr, här är det ingen rast och ingen ro. I måndags eftermiddag körde vi pigga och glada igång med kursen Civilrätt 3, som behandlar immaterialrätt och marknadsrätt. Till skillnad från C2:an är detta en kort kurs, bara fem veckor, och vill allas vår stora förtjusning får man ta med sig all kurslitteratur och rättsfall till tentan. Inte nog med det, man får även anteckna vad som helst i allt material! Tre av fyra kurser förra terminen hade samma tentamensordning, och det är verkligen jätteskönt att kunna ta med sig böckerna till tentan. Inte för att man har så mycket tid att slå upp saker i böckerna, man måste nog plugga precis lika mycket som till de andra kurserna, men det är en extra säkerhet som gör att det känns tryggare på själva tentan. I alla fall jag skriver mycket bättre tentor då, även om jag inte använder böckerna alls.

Ett evigt problem är dock frågan om studenterna får sätta in flikar med text på i lagtext- och rättsfallssamlingen och i kurslitteraturen. Man får nämligen inte infoga lösblad i materialet, och en flik skulle kunna anses vara ett litet lösblad. Denna fråga hade tydligen aldrig kommit upp på kursen i statsrätt förrän då jag läste den förra terminen. Eftersom frågan inte hade kommit upp till diskussion före själva tentamenstillfället så gavs olika instruktioner i de båda tentasalarna, i den ena var det otillåtet att ha flikar med text på som inte refererade till en lags namn eller SFS-nummer, medan det i den andra salen var helt okej att ha det. Detta uppmärksammades dock av den helt fantastiska kursföreståndaren (bättre föreläsare och trevligare människa är jag tveksam om jag någonsin kommer stöta på på Juridicum igen) och problemet löstes i efterhand.

På de andra två kurserna togs frågan upp redan på introduktionsföreläsningarna, och då gavs beskedet att det var helt okej att anteckna vad som helst på flikar och stoppa in dem i böcker. Den här gången kom frågan inte upp på introduktionen, kanske p.g.a. att kurssekreteraren var sjuk och inte kunde närvara då, men idag kom han och presenterade sig för min grupp på vårt första seminarium. Frågan om flikarna ställdes då, och han hade faktiskt ingen aning om i fall det var tillåtet att anteckna vad som helst på flikarna eller inte.

Ursäkta, men hur svårt kan det vara att en gång för alla bestämma hur sjutton vi ska ha det med flikarna? Att man inte får skriva något annat än lagnamn eller SFS-nummer då endast lagbok samt kanske rättsfallssamling utan anteckningar är tillåtet att ta med på tentan är ganska självklart. Varför är det inte lika självklart att man får skriva vad man vill på flikarna när man får anteckna vad som helst i böckerna? Jag förstår inte vad det är som är så svårt att ta ställning till.

Att överleva en mardrömstenta

För ungefär 84 timmar släpptes ungefär 150 jur studs in i den ena utav tentasalarna. Jag var inte alls så nervös som jag trodde att jag skulle vara. Hela veckan före tentan, när jag egentligen skulle ha fyllt hela dagarna med bl.a. köprätt, skadeståndsrätt och sakrätt hade jag feber, vilket gjorde att jag inte alls kunde plugga lika mycket som jag hade tänkt mig. In fact pluggade jag inte mycket alls, utan levde på hoppet om att jag kanske skulle komma ihåg allt som jag hade lärt mig alla föregående veckor (om jag nu hade lärt mig något alls).

Själva tentan var fem timmar lång, från kl. 9 till kl. 14. Mitt över lunchen. Folk som känner mig vet att måltider är heliga för mig, får jag inte mat ungefär var tredje timme (helst oftare) går jag under. Jag räknade snabbt ut att om jag åt frukost vid sju skulle jag behöva ha med mig mat till tentan som motsvarade ett mellanmål och en lunch. Plus lite annat gott för att hålla mig på bra humör. Därför hade jag nästan med mig mer mat till tentan än lagtext, vilket vissa verkade tycka var lite komiskt. Hur folk överlever fem timmar på ett äpple, en banan och en Red Bull går över mitt förstånd (själv hade jag bl.a. med mig tre bananer, yoghurt och nötter).

Fem frågor skulle besvaras under dessa fem timmar, vilket betyder att varje fråga fick ta ungefär en timme att svara på. Jag är en ganska slow starter när det gäller att skriva tentor, så den första frågan tar alltid längre tid än vad den får ta. Som tur är brukar jag bli ganska kissnödig på slutet, och eftersom jag inte vill spendera för mycket tid med att springa på toa stup i kvarten så brukar jag skriva ganska fort på slutet. Nöden har ingen lag, som mamma brukar säga. (Och jo, jag gick faktiskt på toa en gång under tentan. Och direkt efter att jag hade lämnat in den.)

Mamma brukar också säga att tiden går fort när man har roligt. Vette sjutton om jag hade särskilt roligt under tentan i fredags, men tiden gick fort i alla fall och vips så var klockan tio i två. Eftersom vi började tio minuter sent var det fortfarande tjugo minuter kvar av skrivtiden, men trött i huvudet som jag var lämnade jag in tentan med en kvart kvar. Stundtals när jag skrev tentan kände jag att jag var riktigt duktig, och jag tror att jag fick till ganska hyfsade svar på alla frågor. Jag borde få ett B i alla fall, och jag har definitivt chans på ett Ba. Dessutom skulle jag ändå inte hinna skriva om något svar på en kvart, så då är det ju ingen idé att läsa igenom tentan mer än en gång.

Väl hemma sen gick jag och la mig på sängen och tittade på tv utan att egentligen förstå vad jag tittade på, det var jag för trött på.

Nu är det bara den långa väntan på tentaresultatet kvar, sen kan jag förhoppningsvis lämna denna kurs bakom mig.

Betyg

Från den första dagen på juristlinjen har jag fått höra att jag måste se till att få bra betyg, annars kommer det inte bli något av mig. Med det menas att om man inte har AB i typ allt så kommer man inte bli anställd på Vinge, Mannheimer Swartling eller Hammarskiöld. Som tur är så har jag inte mitt mål inställt på någon utav de byråerna, faktum är att jag nog hellre jobbar som städare på deras kontor än som jurist där, men det innebär tyvärr inte att jag är helt förskonad från betygshetsen. Nej nej, tiderna när man kunde bli antagen till en forskarutbildning med bara B:n är long gone, nu krävs det bra betyg för att bli doktorand också. Eftersom jag, just nu, tror att jag om lite drygt tre år vill doktorera i folkrätt så gäller det ju att se till att betygen är hyfsade i alla fall. Hittills har jag lyckats väldigt bra med det (inte för att skryta, men jag har faktiskt riktigt bra betyg), och inför varje tenta har jag siktet instället på att få ett bra betyg. Men den här gången har jag faktiskt sänkt ribban lite. Inte för att jag har pluggat mindre än vanligt, utan för att jag känner att bättre än så här blir det inte. Får jag ett B i civilrätt 2 är jag nöjd, får jag ett BA är jag riktigt nöjd. Att nå upp till ett AB känns nästan omöjligt, så om jag får ett BA tänker jag inte klaga på något. Dessutom är huvudsaken att jag blir godkänd så att jag slipper omtentan i januari...


Domedagen: två dagar kvar

Det är ett himla tjat om C2-tentan just nu, men om jag ska vara helt ärlig kretsar hela mitt liv kring tentan just nu. Den är det första jag tänker på när jag stiger upp på morgonen och det sista jag tänker på innan jag går och lägger mig. Säkert 90 % av min vakna tid ägnar jag åt att tänka på olika förmögenhetsrättsliga problem. Faktum är, att när jag i lördags tog en liten paus från allt pluggande för att gå ut tillsammans med en god vän (som läser på samma termin som mig) för att dansa bort tentaångesten, inte kunde låta bli att se eventuella civilrättsliga frågeställningar i det mesta som hände. Som att det inte förelåg något bindande avtal när bartendern gav mig en öl istället för en cider, eftersom jag uttryckligen sa att jag ville ha en cider. Eller att det kunde uppstå skadeståndsanspråk när en person råkade spilla ut sin shot över kortläsaren beroende på om hans handlande kunde anses vara oaktsamt eller inte.

Imorgon är det onsdag, och jag hade egentligen planerat att det skulle vara den sista plugg-dagen för mig. Jag försöker att hålla de sista 24 timmarna innan en tenta juridikfria eftersom jag ändå inte tror att jag lär mig något den sista dagen. Dessutom har jag väldigt svårt att motiviera mig då, eftersom jag gått igenom alla böcker, anteckningar, lagar och gamla tentor minst två, men ofta tre eller fyra, gånger. Dagen innan längtar jag alltid jättemycket till tentan, då vill jag bara få den överstökad.

Den här gången är känslan inte riktigt densamma. Vid den här tidpunkten på en kurs brukar jag känna mig hyfsat klar, nu känner jag bara ångest. Jag har pluggat betydligt mer än vad jag brukar göra, i snitt har jag väl lagt dryga 35 timmar i veckan på att plugga civilrätt (jag brukar nog ligga på runt 25 h/v i andra kurser), men det känns ändå som att jag inte kan någonting. Att jag inte kan någonting stämmer i och för sig inte, på de gamla tentor som jag har gjort har jag alltid legat på dryga 20 poäng av 32, men det känns ändå så. Detta har gjort att jag den här gången har en extrem tentaångest, så här hemskt har det aldrig varit förut. (Jag trodde att jag hade tentaångest inför första tentan, men jämfört med det här så hade jag verkligen inte det.)

Summan av kardemumman är att, trots att jag inte tyckte det i början, C2:an verkligen lever upp till namnet "Väggen". Nu är det, som tur är, bara en pyttebit kvar att klättra upp för innan man äntligen kan titta över kanten och få ett liv igen.

RSS 2.0